Cine suntem?

Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare (APIP)

APIP a fost fondată în anul 2014 cu scopul de a consolida eforturile privind îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a afacerilor pentru companiile industriale din Republica Moldova. APIP este o organizație noncomercială, nonguvernamentală, independentă și apolitică, constituită prin libera manifestare a membrilor săi, întreprinderi ale căror activitate este legată, în mare măsură, de sectorul industriei prelucrătoare al Republicii Moldova și de prestarea serviciilor conexe specifice acestui sector. Asociația urmărește să promoveze, să susțină și să apere interesele membrilor săi în relațiile cu autoritățile publice și cu alte părți terțe atât pe plan național, cât și internațional.

În vederea ameliorării climatului investițional și de afaceri din Republica Moldova, APIP și-a trasat mai multe obiective precum colaborarea eficientă și permanentă cu instituțiile statului; elaborarea și propunerea de măsuri legislative, de reglermentare și normative; dezvoltarea și răspândirea cunoștințelor de specialitate; pregătirea capitalului uman din domeniu; susținerea activităților de cercetare-dezvoltare, inovațiilor și transferului tehnologic; facilitarea interacțiunii membrilor săi cu companii industriale din străinătate; promovarea pe plan internațional a companiilor autohtone etc. APIP reunește companii din industria prelucrătoare ce întrunesc un potențial de cca. 18000 angajați (aprox. 16% din totalul angajaților din industria prelucrătoare a Republicii Moldova).

11
Ani de
experienta

De asemenea, APIP asigură managementul clusterului “Automotive Cluster Moldova”, primul cluster din industria automotive a Republicii Moldova creat conform modelului “Triple Helix”. Printre companiile care au aderat la ideea de creare a clusterului se numără atât companii de referință din sectorul automotive, așa ca Draexlmaier Automotive, GG Cables&Wires, SEBN etc., cât și companii din domenii conexe sectorului respectiv. Potențialul de cercetare și dezvoltare a capitalului uman din cadrul clusterului este în mare parte asigurat de către Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat ,,Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, Platforma de Inovare, Cercetare și Dezvoltare în Inginerie din Chișinău, Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic din Bălți, Centrul pentru Dezvoltare Personală și Profesională, Clubul Ingineresc MICRO LAB, precum și Colegiul de Inginerie din Strășeni.