Pentru a relansa activitatea economiei locale și a spori atractivitatea ca destinație favorabilă pentru ISD la nivel regional și Republica Moldova ar trebui să implementeze activ măsuri în vederea sporirii competitivității naționale, dezvoltării infrastructurii de afaceri și oferirii stimulentelor fiscale suplimentare.
Dat fiind faptul că, Republica Moldova nu are atracții economice, cum ar fi o piață internă mare sau resurse naturale, care ar acționa ca un magnet în atragerea ISD, și un climat investițional departe de a fi unul perfect, ISD ar putea fi un factor major în schimbarea paradigmei de dezvoltare spre investiții în sectorul productiv și exporturi. Acestea pot contribui la creșterea competitivității prin sporirea competențelor capitalului uman și dezvoltarea infrastructurii locale.
În acest sens, o măsură importantă ar fi crearea unei Platforme Industriale Automotive pe unul din terenurile administrate actualmente de către I.P Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor (în continuare IGFPP) cu suprafața de 70,24 ha, localizat în mun. Chișinău, str. Pădurilor 26/1, cu numărul cadastral 0100119.174, mod de folosire ,,pentru construcții.”
Deoarece actualmente IGFPP se află în dificultatea de a întreține suprafețele extinse care au rămas de pe timpul URSS, Zona Economică Liberă ,,Bălți” (ZEL ,,Bălți”) ar fi dispusă și disponibilă să ofere spații de lucru pe viitoarea Platformă care ar satisface necesitățile Institutului pentru realizarea obiectivelor sale profesionale.
Totodată, dat fiind faptul că ZEL ,,Bălți” pe parcursul ultimilor 14 ani a înregistrat succese semnificative în atragerea și implementarea proiectelor investiționale de importanță națională, valoarea totală a investițiilor atrase fiind de cca. 320 mil. dolari SUA, cu peste 10 300 locuri de muncă și producție industrială anuală de cca. 495 mln. $, din care peste 7,42 mlrd. lei constituie producție industrială, astfel înregistrând o pondere de peste 32% din total export produse industriale a țării în anul 2023, implementarea proiectului de creare a Platformei Industriale Automotive ar aduce o plus valoare la nivel național atât pe plan economic cât și social.
Actualmente ducem tratative cu companiile Magna International, Tumpf și KUKA privind atragerea câtorva proiecte investiționale în Republica Moldova.
Concernul Magna este cel mai mare producător de piese auto din America de Nord prin vânzări de piese de echipament originale. Compania are peste 180.000 de angajați în 342 de fabrici, 91 de centre de cercetare și dezvoltare în inginerie și o cifră de afaceri de cca. 43 mlrd dolari SUA.
Trumpf este o companie germană specializată în producerea de mașini-unelte și tehnologii laser pentru aplicații industriale. Anual compania realizează venituri de circa 5,5 mlrd dolari SUA în cele peste 90 filiale la nivel global și angajează peste 18.500 persoane.
Compania Kuka se poziționează ca una dintre cele mai importante companii germane producătoare de roboți industriali și linii de producere automatizate, având o cifră de afaceri de peste 4 mlrd dolari SUA și peste 15 000 angajați.
Astfel, prin atragerea unor asemenea proiecte intenționăm să lansăm pe platforma PIA producerea componentelor auto de valoare adăugată concomitent cu dotarea unui centru pentru pregătirea cadrelor inginerești necesare pentru viitoarea Platformă Industrială Automotivă prin lansarea Programului de Master ’’Concepția şi producția asistată de computer în inginerie mecanică” (M.Sc. CAME)”, împreună cu RWTH Aachen, Germania (cea mai mare universitate tehnică europeană, cu un buget de peste 1 mlrd euro, plus fonduri federale ale Landului, şi laureaţi ai Premiului Nobel în chimie şi fizică), în colaborare cu Universitățile din Bălţi, Chişinău şi Cahul.